Opzettelijk veroorzaakt verkeersongeval op de Linnerweg in Montfort

Op de Linnerweg in Montfort is op 23 oktober 2017 een bestuurder van een bestelbus de weg afgesneden.[1] De politie vermoedt dat dit met opzet is gedaan door een bekende van de politie. De verdachte is na het verkeersongeval gevlucht. De politie doet onderzoek naar dit verkeersongeluk.

De twee inzittenden van de bestelbus raakten ernstig gewond en zijn naar het ziekenhuis overgebracht.

Als uit het politieonderzoek blijkt dat de verdachte inderdaad doelbewust de bestelbus heeft afgesneden dan heeft dat flinke gevolgen voor de dader. Met opzet een verkeersongeval veroorzaken leidt doorgaans namelijk tot zowel een strafzaak als tot een vordering tot schadevergoeding.

 

Strafzaak

In een strafzaak zal de officier van justitie mogelijk poging doodslag ten laste leggen. Hiervoor is vereist dat er bij de dader opzet bestond op het van het leven beroven van de inzittenden van de bestelbus. Het kan daarbij ook gaan om voorwaardelijk opzet wat inhoudt dat de dader willens en wetens de kans op de dood van de inzittenden heeft aanvaard.

Zie voor informatie over het strafproces ook het blog Het slachtoffer in de strafzaak.

 

Vordering tot schadevergoeding

Het afsnijden van een ander voertuig is onrechtmatig. De dader is daarom aansprakelijk voor de daardoor ontstane schade.

De schade is in geval van letsel vaak aanzienlijk. Denk daarbij aan het verlies van inkomsten, benodigde hulp in het huishouden, medische kosten en reiskosten. De schadevergoeding dient te worden voldaan door de aansprakelijkheidsverzekeraar van de dader.

 

Overigens zal die verzekeraar de betaalde schadevergoeding waarschijnlijk proberen te verhalen op de dader omdat hij/zij de schade met opzet heeft veroorzaakt.

 

@ De Peel Letselschade Weert

[1]1Limburg.nl