De Peel Letselschade in Weert Magazine

De Peel Letselschade in het November nummer van Weert Magazine:

 

“Maximale schadevergoeding na een ongeval”

Het idee om een advocatenkantoor te openen in een winkelpand ontstond spontaan op het terras van Antje van de Statie in Weert en het liet hun vervolgens niet meer los. Een half jaar later openden advocaten Bob Leemhuis en Faro Sobczak aan het Stationsplein de deuren van De Peel Letselschade. Twee advocaten met een missie: ‘zorgen dat slachtoffers krijgen waar ze recht op hebben!’

Door Gabi de Graaf-Weerts

Nadat ze elkaar een paar keer waren tegengekomen op congressen besloten Bob Leemhuis (35) en Faro Sobczak (32) een keertje af te spreken om te sparren. “De wereld van de letselschadeadvocaten is niet groot en wij hadden veel overeenkomsten”, begint advocaat Faro Sobczak hun verhaal. Beiden begin dertig, beiden met een jong gezin en beiden met een passie voor letselschadeadvocatuur. Omdat Sobczak in Neerpelt woont en Leemhuis in Eindhoven, besloten ze in Weert af te spreken, mooi centraal.
Zittend op het terras van brasserie Antje van de Statie keken ze naar het lege pand schuin aan de overkant. ‘Te huur’, stond erop. Een mooie locatie voor een eigen letselschadekantoor, werd gekscherend gezegd. Vervolgens liet het idee hun niet meer los. We gingen erover brainstormen. Weert is een grote stad, ligt centraal, is goed bereikbaar en er is genoeg leven in de brouwerij om een praktijk te starten. Bovendien zijn er geen andere kantoren gespecialiseerd in letselschade in de buurt. “Dat laatste maakte de keuze voor Weert nog gemakkelijker”, zegt advocaat Bob Leemhuis. “Bij de tweede afspraak, weer bij Antje, hebben we ook daadwerkelijk naar binnen gekeken en hebben we een rondje door Weert gewandeld”, zegt Sobczak. “Ja, we waren snel ‘getrouwd’”, vult Leemhuis lachend aan. “We willen graag laagdrempelig zijn, dus waarom dan niet in een winkelpand? Iedereen is vrij om naar binnen te stappen, vrij om een vraag komen te stellen.” En het werkt: tijdens de verbouwing kwamen al regelmatig mensen binnen. “Dat is wel het leuke aan Weertenaren, ze zijn geïnteresseerd. Vragen zich af: wie of wat komt er toch in dat pand op het Stationsplein?”, zegt Sobczak.

Letselschade
Op 1 oktober opende De Peel Letselschade zijn deuren en kan iedereen hier terecht voor hulp bij het vorderen van schadevergoeding na verkeersongelukken, arbeidsongevallen, medische fouten, zeden- en geweldsdelicten en zo meer. “Als iemand letsel heeft opgelopen en daardoor schade lijdt, gaan wij kijken of we iemand aansprakelijk kunnen stellen voor die schade. Dat kost het slachtoffer niks, de aansprakelijke partij moet namelijk ook de advocaat, ons dus, betalen”, legt Leemhuis uit. “Natuurlijk, met sommige zaken verdienen we dan niks. Maar onder aan de streep blijkt dat we in 90 procent van de zaken onze kosten in rekening kunnen brengen, die overige 10 procent nemen wij voor lief. Daarom kunnen wij zeggen dat onze bijstand voor het slachtoffer altijd gratis is.”

Wie zijn zij?
Advocaat Faro Sobczak groeide op in Beek en volgde zijn rechtenstudie in Maastricht, waarna hij vijf jaar bij de universiteit docent was en promoveerde. Daarna is hij naar Amsterdam verhuisd waar hij aan de slag kon bij een advocatenkantoor gespecialiseerd in letselschade. Vanuit Amsterdam verhuisde hij naar Neerpelt, de thuishaven van zijn van oorsprong Belgische echtgenote. In december vorig jaar werd hun zoon geboren. Nog altijd doceert Faro Sobczak een dag in de week aansprakelijkheids- en gezondheidsrecht aan de Universiteit van Maastricht, niet alleen aan rechtenstudenten maar ook aan studenten geneeskunde, de artsen in spe. Hij is dus een specialist in letselschade na een medische fout of onzorgvuldig handelen door een arts.

Advocaat Bob Leemhuis is opgegroeid in Nuenen, volgde zijn rechtenstudie in Nijmegen en studeerde af op aansprakelijkheidsrecht en verzekeringsrecht. Hij ging aan de slag in Amsterdam en Utrecht waar hij ook kennismaakte met strafrecht. Daarnaast volgde hij bij de Grotius Academie de specialisatieopleiding Personenschade. Maar toen zijn tweede kind geboren was, ging hij terug naar Brabant, naar Eindhoven, daar waar zijn familie en veel van zijn vrienden wonen. Hij kon daar direct terecht bij een letselschadeadvocatenkantoor. Door zijn kennis van het strafrecht heeft Leemhuis zich inmiddels ook gespecialiseerd in het bijstaan van slachtoffers van gewelds- en zedenmisdrijven.

Ongevallen
Met name slachtoffers van verkeersongevallen roepen regelmatig de hulp in van een letselschadeadvocaat. “Zeker 50 procent van onze zaken draait om een verkeersongeval”, zegt Sobczak. “De schade die slachtoffers hierbij oplopen is heel breed. Ook als je als automobilist schuld hebt aan het ongeluk, kun je eventueel nog letselschade verhalen op je eigen schadeverzekering inzittenden (SVI). Dat geldt ook bij een eenzijdig ongeval. Veel mensen weten ook niet dat als je als fietser of voetganger wordt aangereden, je altijd recht hebt 50 procent van de schade vergoed te krijgen.”
Nog een paar voorbeelden:
Letsel door een bedrijfsongeval. “Ook als je tijdens je werk van de ladder afvalt omdat je zelf niet goed oplet, is de verzekering van de werkgever in beginsel aansprakelijk voor de schade.”
Er valt een grote tak op iemands hoofd. “Dan gaan wij uitzoeken of de eigenaar van de boom, bijvoorbeeld de gemeente, had kunnen weten dat de tak een gevaar zou kunnen opleveren.”
Een paard breekt uit en richt schade aan. “Dan kunnen wij de eigenaar van het dier aansprakelijk stellen. Overigens is 99 procent van de mensen voor aansprakelijkheid verzekerd. De verzekeraar zal de schade dan uitkeren.”

Kortom, iedereen die door toedoen of onachtzaamheid van anderen letsel heeft opgelopen, kan bij De Peel Letselschade aankloppen. “Loop even binnen. Met een kop koffie wordt aan de ronde tafel het ongeval besproken en wordt bekeken wat de schade is; verdient u minder, zijn er extra medische kosten, heeft u hulp in de huishouding moeten inhuren. Maar ook gederfde levensvreugde, zoals het niet meer kunnen uitoefenen van een hobby, wordt in kaart gebracht. Vervolgens wordt bekeken of een partij daarvoor aansprakelijk kan worden gehouden”, leggen de twee advocaten uit. “We geven ook aan of we de kans op succes groot of klein achten. Als de cliënt zegt: ik ga er graag mee verder, dan gaan we over tot het aansprakelijk stellen van de partij die de schade heeft veroorzaakt. Als die partij aansprakelijkheid erkent, gaan we om tafel om te bekijken welke schadevergoeding betaald moet worden. Meestal komt daar geen rechter aan te pas. Mocht er toch discussie ontstaan over de aansprakelijkheid of de hoogte van de schadevergoeding, dan stappen wij in het belang van het slachtoffer naar de rechter en vragen wij hem of haar een oordeel te geven. Dit onderscheidt ons van letselschadekantoren, waar geen advocaten werkzaam zijn.”
Dat klinkt allemaal heel formeel, maar zo willen de twee advocaten helemaal niet overkomen. “Wij hoeven er heus niet altijd chic bij te lopen. De meeste mensen die hier langslopen, hebben immers ook geen pak aan. Een pak is te formeel, wij willen juist informeel zijn”, zegt Leemhuis.

Brabants-Limburgs avontuur
Weert is dus een nieuwe stap in hun leven. Een Brabants-Limburgs avontuur. “Daarom ook de naam; De Peel; een prachtig natuurgebied op de grens van Brabant en Limburg”, zegt Leemhuis wijzend naar twee grote natuurfoto’s aan de wand van hun kantoor. “Het is deze regio waarin wij de belangen van letselschadeslachtoffers willen behartigen.”
En het Stationsplein is een mooie locatie. “Leuk uitzicht en hier komt van alles langs. Mensen lopen naar broodjeszaak Doedels hiernaast of gaan op het terras van Antje zitten. Zij zien ons kantoor en zeggen dan misschien: ‘Goh, had Pietje van Marie niet een ongeluk gehad?’ Waarna ze Pietje naar ons verwijzen. Wij vangen hem vervolgens op met een kopje koffie en proberen zoveel mogelijk zorgen uit handen te nemen”, zegt Sobczak. Tot slot voegt hij toe: “Neem vooral contact met ons op als u een vraag hebt over schadevergoeding.”

 

Bekijk het artikel door op de volgende link te klikken (pagina 16 en 17):

 

http://www.weertmagazine.com/dico/UserFiles/flipbook/2017_11/files/assets/basic-html/index.html#1