“Appongeluk” gekozen tot woord van het jaar

‘Appongeluk’ is gekozen tot het woord van het jaar 2017. Dat heeft uitgeverij Van Dale bekendgemaakt. Appongeluk betekent een ongeval waarbij een verkeersdeelnemer betrokken is die aan het appen was.

‘Fipronilei’ (met het pesticide fipronil besmet ei) en ‘regenboogtaal’ (genderneutrale taal) werden in de verkiezing tweede en derde.

Taalliefhebbers konden de afgelopen drie weken stemmen voor de verkiezing die jaarlijks wordt georganiseerd door de makers van de Van Dale-woordenboeken. Er is bijna 70.000 keer gestemd.

Dit waren de andere kanshebbers van dit jaar:

cryptokoorts: overdreven neiging onder grote groepen mensen om te beleggen in cryptomunten, zoals bitcoins.

lokterrorist: iemand die zich op internet voordoet als terrorist om echte terroristen informatie te ontfutselen.

klimaatpauper: iemand met een relatief laag inkomen die de energienota niet meer kan betalen als deze sterk stijgt ten behoeve van klimaatmaatregelen.

merkellego: verzamelnaam voor de op legoblokjes lijkende betonblokken die als roadblock dienen ter voorkoming van terreuraanslagen met voertuigen.

metoo-verhaal: publieke getuigenis, m.n. op een van de sociale media, van een slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

valboete: extra bijdrage die betaald moet worden aan een zorginstelling door mensen die na een val vaak gebruikmaken van de noodknop.

warmtezombie: iemand die als gevolg van een hoge omgevingstemperatuur minder geconcentreerd is.

Vorig jaar werd ’treitervlogger’ gekozen tot Woord van het Jaar 2016. Toen werd er meer dan 100.000 keer gestemd, zei Van Dale. Treitervlogger won met 35 procent van de stemmen.

 

Bron: WWW.NOS.NL