Een val in de escaperoom. Wat nu?

In haar vonnis van 18 januari 2017 mocht de Rechtbank Zeeland-West-Brabant zich buigen over een valpartij in een zogenaamde escaperoom.

 

Voor de duidelijkheid: een escaperoom is een spel waarbij de deelnemers in een ruimte worden opgesloten, uit welke ruimte zij binnen een bepaalde tijdslimiet dienen te ontsnappen. De deelnemers doorlopen diverse kamers in het pand, steeds dienen zij opdrachten bestaande uit puzzels of raadsels uit te voeren. Na succesvolle voltooiing van de opdrachten is het mogelijk om een volgende kamer te bereiken. In de diverse ruimtes wordt een angstige, sprookjesachtige sfeer gecreëerd door middel van speciale licht- en geluidseffecten en de inrichting van de kamers. De deelnemers aan het escaperoom spel dienen bij aanvang zo weinig mogelijk te weten over het verloop van het spel zodat een en ander voor hen een verrassing blijft. De deelnemers krijgen bij aanvang van het spel een korte mondelinge uitleg en een instructiefilmpje te zien. Her en der in het pand zijn bordjes gemonteerd met de huis-en spelregels.

 

Tijdens een ‘escaperoom personeelsuitje’ valt een 63 jarige man van de trap waardoor hij een compliceerde breuk aan zijn been oploopt. Hij stelt de exploitanten van de escaperoom aansprakelijk om grond van de artikelen 6:174 en 6:162 BW, omdat de escaperoom volgens hem onvoldoende zorgvuldigheidsmaatregelen zou hebben genomen om een val van de trap te voorkomen.

 

De rechtbank is het met de visie van het slachtoffer eens en oordeelt dat de exploitanten van de escaperoom zich onrechtmatig hebben gedragen ten opzichte van de man mede omdat noodzakelijke veiligheidsvoorzieningen eenvoudig hadden kunnen worden aangebracht om ongevallen als deze te voorkomen. Dit betekent dat de exploitanten van de escaperoom gehouden zijn de schade te vergoeden.

 

Dus in de escaperoom is het ook opletten geblazen voor exploitanten!

@ De Peel Letselschade Weert