Door Floor Lintjens:
Inleiding
Kerst en nieuwjaar is misschien wel de gezelligste tijd van het jaar. Maar ook een tijd met de nodige risico’s: binnenshuis door de kerstboom, kaarsjes en het bakken van oliebollen en buitenshuis door het afsteken van vuurwerk. De jaarlijkse campagne lijkt daarin niet te wensen verandering te brengen en jaarlijks komen er vele slachtoffers binnen bij de eerste hulp en verlaten deze in sommige gevallen met blijvend letsel.
Vuurwerk is in Nederland niet verboden, vooropgesteld dat het om legaal vuurwerk gaat. Het feit dat het niet verboden is, betekent niet dat er geen aansprakelijkheid kan worden gevestigd. Om te kunnen beoordelen wie aansprakelijk kan zijn voor de letselschade, moet een grof onderscheid worden gemaakt tussen gevallen waarin:
- letsel is ontstaan door vuurwerk dat door uzelf is afgestoken en;
- letsel is ontstaan door vuurwerk dat door een ander is afgestoken.
Aansprakelijkheid voor letselschade door illegaal vuurwerk ligt wat anders , maar ook hier kan in specifieke gevallen alsnog aansprakelijkheid worden gevestigd.
Vuurwerk afgestoken door uzelf
U bent verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en die van de omstanders. Wanneer u letsel oploopt door uw eigen roekeloos handelen dan zal uw schade niet vergoed worden. Heeft u zich echter aan alle veiligheids- en afsteekvoorschriften gehouden en gaat er toch iets fout met het vuurwerk waardoor u schade oploopt? Dan kan wellicht de producent of de handelaar van het vuurwerk aansprakelijk worden gesteld op grond van productaansprakelijkheid (art. 6:185 BW). Het aantonen van “gebrek in het product” is geen gemakkelijke opgave, maar het komt wel voor. Zo is er in 2011 een importeur met succes aansprakelijk gesteld voor de schade die veroorzaakt was door het door hem verkochte siervuurwerk. Dat moest namelijk op grote hoogte ontploffen, maar ontplofte al na drie meter in de lucht.[1]
Vuurwerk afgestoken door een ander
Wanneer u als omstander letsel oploopt door vuurwerk, dan kan in bepaalde gevallen degene die het vuurwerk afstak met succes aansprakelijk worden gesteld. Degene die het vuurwerk afsteekt moet dat op een verantwoorde manier doen en zich bewust zijn van de gevaren. Wanneer het vuurwerk in uw richting wordt gegooid of op u wordt gericht, dan kan wel gesproken worden van roekeloos en onzorgvuldig gedrag en de verantwoordelijke zal aansprakelijk zijn als letsel wordt opgelopen.
Conclusie
Er staat veel op het spel. Vooral blijvend letsel aan de ogen is veel voorkomend bij ongevallen met vuurwerk. Dus, om een duit te doen in het zakje van de jaarlijkse campagne: “stunten met vuurwerk is gevaarlijk en daarbij ben je ook nog aansprakelijk voor de gevolgen als het fout gaat”.
Slachtoffers van vuurwerk kunnen vrijblijvend contact met ons opnemen voor advies.
@ De Peel Letselschade
[1] Hof Leeuwarden 8 februari 2011, ECLI:NL:GHLEE:2011:BQ0194.